A nagy összekóstolás

10872269_889054674458523_1816936140_n_retouchedLeginkább azokat a borkóstolókat szeretem, ahol a bort összekóstolhatjuk valami mással. A nagy klasszikus a bor és a sajt párosítása, de már tartottam bor és sonka, bor és csoki kóstolót is, sőt egy nemzetközi konferencián összekóstoltuk a magyar történelmet a hazai borok néhány jeles képviselőjével.

Tegnap egy különleges kalandra vállalkoztunk a Decemberi Tangó Cafén a Budai Tango Clubban. Három bort kóstoltunk össze a tangó három stílusával.

Az összekóstolások izgalmát az adja, hogy vajon képes-e a két tétel együtt valami többre, mint önmagukban. Két harmónia találkozik és ha összeillenek, akkor együtt egy magasabb, teljesebb harmóniát alkotnak. Mint egy szép párkapcsolatban, vagy az istenkapcsolatban, de megéltem ezt már számos közösségben is. A másik a legszebb vonásaimat emeli ki és ketten valami gyönyörűt alkotunk.

Ilyen összekóstolás maga a tánc is. Az ember és zene találkozása, amelyből egy teljesebb harmónia, a tánc születik.

20141227_175637uj

Nagy tétje volt így a tegnapi kóstolónak:) Képesek-e a választott borok a zenékkel és a táncokkal egy teljesebb harmóniát alkotni. Erről a jelenlévők tudnak nyilatkozni. Remélem a hozzászólásaikban megosztanak néhány benyomást:)

Mindhárom tangó stílushoz malbecet kóstoltunk. Számomra ez a tangó-bor. De erről már egy korábbi bejegyzésemben bővebben írtam.

A tegnapi párosítások:

Milonga

Bor: Trapiche Oak Cask Range Malbec 2013 (beszerezhető: In Vino Veritas)

Zene: Juan D’arienzo – Milonga Querida (1938)

Tánc: Gyatyel Attila és Imre Zsuzsanna

Kóstolási jegyzetem: Ez a bor volt a leggyümölcsösebb. Élénk, fiatalos savaival, fűszerességével jól illet a milonga játékosságához, Zsuzsanna és Attila táncához.

Vals

Bor: Palo Alto Malbec reserve 2007 (beszerezhető: In Vino Veritas)

Zene: Hugo Diaz – La Pulpera de Santa Lucia

Tánc: Gáspár László és Kárász Eszter

Kóstolási jegyzetem: Hét éves érettsége, lesimult struktúrája, eleganciája  jól illett a valshoz. Utóízének fanyarsága tökéletesen kiemelte Hugo Diaz harmonika játékának kesernyésségét. Eszter és Laci tánca kiemelte a bor összeérettségét.

(alternatív) Tangó

Bor: Kaiken Ultra Malbec 2012 (beszerezhető: Bortársaság)

Zene: Delerium – “Raindown”

Tánc: Sinóros-Szabó Botond és Fülöp Nóra

Kóstolási jegyzetem: Ez a bor maga az őserő. Feszes, koncentrált, gazdag. Egyszerre gyümölcsös, fűszeres, animális és dohányos. Lehömpölyög a torkon, ahogy hömpölygött a gondosan választott zene és Nóri és Botond tánca.

20141227_170015uj_retouched

Csodálatos délután volt. Méltó Szent János napjához. Mint ahogy a kóstolókat illik, ezt a bejegyzést is a János-áldással zárom:

Isten vigyázza mindenki léptét, aki jelen volt! Ő vezesse továbbra is a táncosok lábát, akik gazdagítottak minket művészetükkel! Ő hálálja meg Bucsi Márta lelkesedését, aki gondosan megszervezte a Tangó Cafét! És ő segítse a borászokat, aki ezekkel a szép nedűkkel megajándékoztak minket!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s